W sumie to zbliżają się święta – u nas zawsze jak byłam mała, był na święta makowiec, a u Was? Ponieważ ciągle szukamy smacznych i zdrowszych zamienników naszych tradycyjnych potraw podsuwam Wam ten przepis na Makowy Tofurnik lub Tofurnik z makiem, jak kto woli.  Jest prosty, można mu zminimalizować składniki (nie można odstawić cytryny i budyniu, chyba, że dodamy proszku)

PRODUKTY
200 g maku niebieskiego + ¾ kubka mleka kokosowego
2 szklanki mleka migdałowego
1 szklanka mleka kokosowego
1/3 kubka cukru kokosowego lub trzcinowego nierafinowanego a najlepiej ksylitolu
3 łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego
2 paczki cukru waniliowego
1/2 cytryny – wyciśnięty sok (najlepiej limonki)
2 jabłka, pozbawione gniazd
1 – 2 dojrzałe banany
400 g tofu naturalnego, twardego
¾ kubka mąki kokosowej
1 budyń waniliowy w proszku, bez cukru
3/4 kubka rodzynek

I co teraz??

Działamy!

UGOTUJ MAK – zalej mak mlekiem migdałowym i kokosowym (możesz samym kokosowym – pamiętaj proporcje) Gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem około 20 minut. Odstaw, żeby  ostygł.

BLENDUJ: Do blendera włóż: mak, pozostałe mleko, cukier/ksylitol, olejek migdałowy , banany, jabłka, budyń – wszystko oprócz rodzynek. Jeśli ci się nie zmieści – podziel na części  – blenduj do momentu uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

FOREMKA: Wysmaruj foremkę olejem kokosowym, oprósz lekko mąką kokosową (może być inna) , dodaj bakalie do masy, zamieszaj i przelej do foremki

PIECZENIE: Wstaw ciasto do nagrzanego do 190-200 st.C piekarnika. Piecz około 55 – 65 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale nie wyciągaj tofurnika od razu. Gdy ciasto będzie już chłodne jest gotowe do jedzenia. Najlepiej przechowuj je w lodówce

Smacznego!

Oczywiście przepis zainspirowany : Niebieski Migdał by Magda Pieńskos