Jeśli szukasz pomysłu na przekąskę albo drugie śniadanie to ten przepis jest dla Ciebie. Może być też wersja bezglutenowa. Ten chlebek to ogrom błonnika i duża zawartość białka oraz co akurat dla mnie najważniejsze – prostota wykonania.
PRODUKTY
- 1/2 kubka nasion chia
- 1/2 kubka nasion słonecznika
- 1/2 kubka pestek dyni
- 1/2 kubka tradycyjnych płatków owsianych, zmielonych na mąkę
- 1/4 kubka niepalonej kaszy gryczanej, zmielonej na mąkę
- Przyprawy:
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1/2 łyżki suszonego tymianku
- 1/2 łyżki soli różowej lub morskiej
- 1/4 łyżki suszonego czosnku
- 1/2 łyżki brązowego cukru
- 1 i 1/3 kubka wody
- 1/2 łyżki oliwy
WYKONANIE
- Rozgrzej piekarnik do 180 st.C
- Połącz składniki, a następnie dodaj wodę. Zmieszaj dokładnie.
- Wyłóż papierem do pieczenia formę i posmaruj oliwą. Rozprowadź równo ciasto. Od grubości masy zależy czy wyjdzie chlebek czy krakersy. Grubsze ciasto chlebek, cienkie ciasto krakersy. Rozprowadzaj najlepiej mokra ręką albo plastikową łyżką.
- Piecz około 30 minut ( w wersji krakersowej powinny się lekko przyrumienić więc może odrobinę dłużej ok 10 min)
Zarówno płatki owsiane, jak i kaszę gryczaną można zmielić w blenderze lub w młynku do kawy . Wersja bezglutenowa: Płatki owsiane zastąp większą ilością niepalonej kaszy gryczanej (zmielonej na mąkę).
Przepis pochodzi z genialnego bloga mojej przyjaciółki Magdy, niektóre z Was miały okazję poznać Magdę na warsztatach jogowych.
Polecam wszystkie przepisy a szczególnie kiszonki: Niebieski Migdał
Smacznego
Beata