Jeśli szukasz pomysłu na przekąskę albo drugie śniadanie to ten przepis jest dla Ciebie.  Może być też wersja bezglutenowa. Ten chlebek to ogrom błonnika i duża zawartość białka oraz co akurat dla mnie najważniejsze – prostota wykonania.

PRODUKTY

  • 1/2 kubka nasion chia
  • 1/2 kubka nasion słonecznika
  • 1/2 kubka pestek dyni
  • 1/2 kubka tradycyjnych płatków owsianych, zmielonych na mąkę
  • 1/4 kubka niepalonej kaszy gryczanej, zmielonej na mąkę
  • Przyprawy:
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1/2 łyżki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżki soli różowej lub morskiej
  • 1/4 łyżki suszonego czosnku
  • 1/2 łyżki brązowego cukru
  • 1 i 1/3 kubka wody
  • 1/2 łyżki oliwy

WYKONANIE

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st.C
  2. Połącz składniki, a następnie dodaj wodę. Zmieszaj dokładnie.
  3. Wyłóż papierem do pieczenia formę i posmaruj oliwą. Rozprowadź równo ciasto. Od grubości masy zależy czy wyjdzie chlebek czy krakersy. Grubsze ciasto chlebek, cienkie ciasto krakersy. Rozprowadzaj najlepiej mokra ręką albo plastikową łyżką.
  4. Piecz około 30 minut ( w wersji krakersowej powinny się lekko przyrumienić więc może odrobinę dłużej  ok 10 min)

Zarówno płatki owsiane, jak i kaszę gryczaną można zmielić w blenderze lub w młynku do kawy . Wersja bezglutenowa: Płatki owsiane zastąp większą ilością niepalonej kaszy gryczanej (zmielonej na mąkę).

Przepis pochodzi z genialnego bloga mojej przyjaciółki Magdy,  niektóre z Was miały okazję poznać Magdę na warsztatach jogowych.

Polecam wszystkie przepisy a szczególnie kiszonki:  Niebieski Migdał

Smacznego
Beata