Chleb i węglowodany to podstawa naszego codziennego żywienia. Ale jak znaleźć w dzisiejszych czasach zdrowy chleb? Gdzie go kupić? A może sama go sobie upieczesz? Nie, to nie jest trudne – to najprostszy przepis na chleb jaki kiedykolwiek wypróbowałam. Spróbuj i Ty

Co potrzebujesz: Kasze gryczaną niepaloną, wodę i sól – tak tylko tyle. Oczywiście możesz dodać do niego ziarna, jakie lubisz. Ja lubię z czarnuszką – sypię ja na wierzch albo także do środka. A Ty co lubisz? Słonecznik? Dynię? Semie lniane? Chia?

Co takiego ma w sobie ten chleb? Prostotę i bogactwo białka bo biała kasza gryczana (niepalona) zawiera prawie 13% białka, jest sycąca i zdrowa. Jest bogata także w wapń, fosfor, kwas foliowy, potas, mangan, magnez, żelazo, cynk oraz witaminy B1, B6, PP. Zawiera dużą ilość błonnika i węglowodanów. Nie zakwasza organizmu i ma niski indeks glikemiczny. Czy coś więcej trzeba dodawać?

Składniki

2 – 3  szklanki kaszy gryczanej niepalonej
5  szklanki wody
1 łyżeczka soli
ziarna – jeśli macie na nie ochotę ok 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

Kasze dokładnie wypłucz na sitku kilka razy.

Przestrzegaj pór dnia – będzie Ci łatwiej piec
Wsyp kaszę do miski  wieczorem i zalej wodą i odstaw do rana.
Rano przemieszaj drewnianą łyżką i dolej wody jeśli kasza ją wchłonęła (ok 1 szklanki) i odstaw do wieczora (raczej nie przykrywaj, chyba, że ściereczką)

Wieczorem zmiksuj kaszę gryczaną  (razem z wodą, w której się moczyła) na gładką masę, dodaj sól. Ciasto będzie lejące, o konsystencji ciasta na naleśniki. Wsyp ziarna jeśli chcesz
Metalową keksówkę natłuść (olejem lub masłem) i wyłóż papierem do pieczenia, przelej masę.
Zostaw chleb do wyrośnięcia na noc, najlepiej w piekarniku. Następnie rano nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz chleb ok. 1,5 godziny . Wyłącz piekarnik i otwórz na chwilkę – nie wyciągaj chleba. Po ok 1 h wyciągnij chleb i przełóż na drewnianą deskę aby ostygnął

Smacznego. Jest pyszny
Beata