Szukasz pomysłu na lekką słodycz na święta? LaLoba poleca sernik pieczony w parze wodnej. Puszysty, esencjonalny, bez kalorycznych dodatków!

Sernik Lalobowy

800 g twarogu śmietankowego (4% tłuszczu)
3 jaja
1/2 szklanki cukru ( ja dodałam Ksylitol – można tez erytrol)
1 laska wanilii
owoce do przybrania (zmiksowane maliny lub truskawki)

Rozkroić laskę wanilii, wyjąć ziarenka i dodać do twarogu.
Dodać cukier/ ksylitol i zmiksować.
Stale miksując kolejno dodawać po jednym jajku.
Wyłożyć formę papierem do pieczenia wlać masę serową.
Formę wypełnioną masą zakryć folią aluminiową.
Postawić na blasze do pieczenia, na którą należy wlać wrzątek – do wysokości max. 50 % blachy. Piec 60 minut w 180.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i nie otwierając go pozostawić w nim ciasto na kolejne 15 minut.
Uchylić drzwiczki piekarnika i odczekać kolejne 15 minut.
Wyjąć ciasto z piekarnika i nie wyjmując go z formy wystudzić.
Gdy jest chłodne wstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki. Na koniec polać zmiksowanymi owocami.

 

Genialny i prosty sernik!
Smacznego

Pozdrawiam serdecznie
Beata Larysz