Jaglany Snickers – przepis na wegańskie ciasto

Wegański, bezglutenowy jaglany snickers – prosty i pyszny przepis na ciasto bez pieczenia i bez wyrzutów sumienia po zjedzeniu

Ja się do niego zabrać? Zakupić następujące składniki: wiórki kokosowe duże opakowanie, kasza jaglana, olej kokosowy, mleko kokosowe, ksylitol lub erytrol, limonka, orzechy włoskie albo arachidowe, kakao

Jak przygotować ciasto:
Spód:
ok 10 – 20  daktyli namoczonych (min 30 min)
2 szklanki wiórków kokosowych (namoczonych w mleku – najlepiej roślinnym- min 30 min)
1 – 2 łyżki oleju kokosowego
1 szklanka orzechów
Daktyle bez pestek sparzyć wrzątkiem i moczyć ok 30 minut. W mikserze zmiksuj składniki na spód ciasta, na gładka masę. Wyłóż w okrągłej foremce papier, na to masę i od razu do lodówki. Wskazówka – masa ma być zwarta i klejąca – strasznie się lepi do rąk – zamocz ręce w zimnej wodzie. Jeśli jest bardzo gęsta i nie chce się zmielić dodaj więcej oleju lub kilka łyżek mleka

Masa do środka:

2 szklanki surowej kaszy jaglanej
1 – 2 łyżki oleju kokosowego
1 szklanka mleka roślinnego najlepiej kokosowego
ok 1 i 1,5 szklanki wiórków kokosowych (namoczonych w mleku kokosowym)
ok 4 łyżki ksylitolu (cukru brzozowego) albo erytrolu albo miodu, syropu z agawy – wszystko co jest zdrowym zamiennikiem cukru. Oczywiście można cukier zastąpić 2 szt dojrzałych bananów.
sok z połowy limonki/cytryny – absolutne must be!
odrobina ekstraktu z wanilii – ale nie musi być.
Polewa czekoladowa (możesz też roztopić  70 %  gorzką czekoladę z niewielka ilością oleju kokosowego, mleka kokosowego i ksylitolu)

2 łyżki olej kokosowego
ok 4 czubate łyżeczki gorzkiego kakao.
2 solidne łyżki erytrolu* lub ksylitolu
ok 5 łyżek mleka kokosowego
Sposób przygotowania:

Ugotuj kaszę jaglaną zalaną ok 4 szklankami wody   (opłukaną wcześniej co najmniej 2- 3 razy pod bieżącą, ciepłą wodą). Pod koniec gotowania kiedy woda zaczynała się wchłaniać dolałam ok 1-2 szklanki mleka koksowego i gotowałam do momentu wchłonięcia (nie na sypko, raczej rozgotowałam – a mleko polecam w kartonie 1 l – sprawdźcie czy w składzie jest tylko mleko i woda, nie kupujcie tych z zagęszczaczami). Odstawiłam pod przykryciem do wystygnięcia. Najpierw zmiksowałam namoczone wiórki kokosowe. Następnie zmiksowałam ugotowaną i ostudzoną kaszę z pozostałymi składnikami na masę. Przelałam (przełożyłam bo masa ma być dość gęsta) na spód ciasta z lodówki i ponownie włożyłam do lodówki  – na co najmniej 2 h.

Została polewa:) Mieszając w garnku na średnim ogniu podgrzałam chwilę mleko kokosowe, olej kokosowy i kakao + ksylitol (zdrowym zamiennikiem). Ostudziłam.Przelałam polewę na resztę ciasta i włożyłam na noc do lodówki.

Jeśli lubicie kokosowo – orzechowe smaki to to ciasto będzie Waszym hitem. Smaczne, sycące, idealne na drugie śniadanie czy nawet na kolację 🙂

Smacznego
Kategorie: Artykuły, Przepisy|

LaLoba Dauna 113 Najbliższe godziny

LaLoba Beskidzka 30C Najbliższe godziny