Wegański, bezglutenowy jaglany snickers – prosty i pyszny przepis na ciasto bez pieczenia i bez wyrzutów sumienia po zjedzeniu. Cisto słodkie bez cukru i polepszaczy, bez mąki.

Ja się do niego zabrać?

Zakupić następujące składniki: wiórki kokosowe duże opakowanie 250 g, kasza jaglana, olej kokosowy, mleko kokosowe, ksylitol lub erytrol, limonka, orzechy włoskie albo arachidowe, kakao, laska wanilii

Jak przygotować ciasto:
Spód:
ok 10 – 20  daktyli namoczonych (min 30 min)
1 szklanka wiórków kokosowych (namoczonych w mleku – najlepiej roślinnym- min 30 min)
2 – 3 łyżki oleju kokosowego
1 szklanka orzechów (najlepiej ziemnych solonych)
Daktyle bez pestek sparzyć wrzątkiem i moczyć ok 30 minut. W mikserze zmiksuj składniki na spód ciasta, na gładka masę. Wyłóż w okrągłej foremce papier, na to masę i od razu do lodówki. Wskazówka – masa ma być zwarta i klejąca – strasznie się lepi do rąk – zamocz ręce w zimnej wodzie nawet kilka razy. Jeśli jest bardzo gęsta i nie chce się zmielić dodaj więcej oleju lub kilka łyżek mleka lub rób to partiami jak masz słaby blender.

Masa do środka:

2 – 3 szklanki surowej kaszy jaglanej
2-3 łyżki oleju kokosowego
2 szklanki mleka roślinnego najlepiej kokosowego
ok 2 szklanki wiórków kokosowych (namoczonych w mleku kokosowym)
ok 4 łyżki ksylitolu (cukru brzozowego) albo erytrolu albo miodu, syropu z agawy – wszystko co jest zdrowym zamiennikiem cukru. Oczywiście można cukier zastąpić 2 – 4 szt dojrzałych bananów.
sok z połowy limonki/cytryny – absolutne must be!
odrobina ekstraktu z wanilii – ale nie musi być ja dodaję całą laskę wanilii (ziarenka ze środka)

Polewa czekoladowa (możesz też roztopić  70 %  gorzką czekoladę z niewielka ilością oleju kokosowego, mleka kokosowego i ksylitolu)

3 łyżki olej kokosowego
ok 4 czubate łyżeczki gorzkiego kakao.
2 solidne łyżki erytrolu* lub ksylitolu
ok 5 łyżek mleka kokosowego

Sposób przygotowania:

Ugotuj kaszę jaglaną zalaną ok 5 szklankami wody   (opłukaną wcześniej co najmniej 2- 3 razy pod bieżącą, ciepłą wodą). Pod koniec gotowania kiedy woda zaczynała się wchłaniać dolałam ok 2 szklanki mleka koksowego i gotowałam do momentu wchłonięcia (nie na sypko, raczej rozgotowałam – a mleko polecam w kartonie 1 l – sprawdźcie czy w składzie jest tylko mleko i woda, nie kupujcie tych z zagęszczaczami). Odstawiłam pod przykryciem do wystygnięcia. Najpierw zmiksowałam namoczone wiórki kokosowe. Następnie zmiksowałam ugotowaną i ostudzoną kaszę z pozostałymi składnikami na masę. Przelałam (przełożyłam bo masa ma być dość gęsta) na spód ciasta z lodówki i ponownie włożyłam do lodówki  – na co najmniej 2 h.

Ja ostatnio dla pewności, że się usiądzie stosuje AGAR – polecam jako wegański zamiennik żelatyny – mam wtedy gwarancję, że mój wegański snickers zawsze wyjdzie

Została polewa:) Mieszając w garnku na średnim ogniu podgrzałam chwilę mleko kokosowe, olej kokosowy i kakao + ksylitol (zdrowym zamiennikiem). Ostudziłam.Przelałam polewę na resztę ciasta i włożyłam na noc do lodówki.

Jeśli lubicie kokosowo – orzechowe smaki to to ciasto będzie Waszym hitem. Smaczne, sycące, idealne na drugie śniadanie czy nawet na kolację :-)

Smacznego