Rozsmakuj się w diecie roślinnej – niskoprzetworzonej, pełnowartościowej, zbilansowanej oraz bogatej w witaminy, minerały, antyoksydanty i inne niezbędne składniki odżywcze

220 przepisów bazujących na produktach roślinnych pomogą stworzyć zarówno codzienny, jak i świąteczny posiłek. Na początku dowiesz się, jak przygotować wegańskie mleka, żywe jogurty, serki, śmietanę i majonez po to, by móc je wykorzystać w kolejnych inspirujących i prostych przepisach. Pomysły na pożywne śniadania oraz znakomite receptury zup, sałatek, kiszonek i łatwych do przyrządzenia przekąsek urozmaicą monotonne menu. Najobszerniejszą część książki zajmują przepisy na dania główne: makarony, naleśniki, pulpeciki, kotlety, zapiekane warzywa, pizze, słodkie oraz wytrawne tarty, a także dania z wykorzystaniem ziaren i kasz zadowolą najbardziej kapryśne podniebienia. Nie zabrakło również miejsca na słodkości, które w roślinnym wydaniu nabierają wyjątkowej głębi smaku. Dopełnieniem są pomysły na przekąski do pudełka oraz pasztety, chleby i pasty.

Magda Pieńkos

Podróżniczka, autorka książek, fotografka kulinarna

Autorka bloga Niebieski Migdał i fotografką kulinarną. W kuchni uwielbia wykorzystywać obfitość sezonowych warzyw i owoców, stara się łączyć domowe, znane smaki z egzotycznymi przywiezionymi z podróży. Dieta roślinna to dla niej nie tylko element stylu życia i filozofii, którą wyznaje, lecz także źródło zdrowia, niespożytej energii i niezwykłych smaków.