Loading...

Warsztaty „Co jedzą w Europie?” mogą stanowić cenną lekcję na temat różnorodności kulinarnych tradycji w Europie, ucząc jednocześnie o zdrowym odżywianiu. Dzięki nim młodzi uczestnicy mogą odkrywać, jak różnorodna jest dieta w różnych krajach europejskich, oraz uczyć się o znaczeniu zdrowego odżywiania. Europa, z jej bogactwem kulturowym, oferuje szeroki wachlarz smaków i potraw, które mogą inspirować dzieci do eksperymentowania z nowymi składnikami oraz zrozumienia, jak dieta wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Na warsztatach przedstawimy dzieciom propozycje diety śródziemnomorskiej, greckiej i skandynawskiej, gdzie cenione są produkty pełnoziarniste i jagody.

Poszukamy odpowiedzi na pytania Co jest typowym składnikiem śniadania we Francji? Z której części Europy pochodzi „gulasz”? Dzięki warsztatom dzieci nie tylko rozbudzają ciekawość i chęć do eksperymentowania w kuchni, ale także uczą  się ważnych umiejętności życiowych.

Jeśli więc niepokoi Cię to, jak Twoje dziecko je? Wspólny posiłek jest dla Ciebie stresem – Martwisz się, że w jego diecie jest za mało warzyw i owoców, a dieta jest monotonna? – Zastanawiasz się co robić, aby Twoje dziecko chętnie próbowało?
– Jeśli tak, zapraszamy na warsztaty dla dzieci w wieku 3,5 -6,5 lat.
W czasie warsztatów przygotujemy jadalne farby i pomalujemy palcami. Zrobimy pieczątki z warzyw i owoców. Sprawdzimy co można zrobić z warzyw.
Korzyści z udziału w warsztacie: – budowanie pozytywnych relacji z jedzeniem, – zmniejszenie lęku przed nowym na talerzu, – doskonała zabawa, – doskonalenie umiejętności manualnych i motorycznych, -poprawa wrażliwości sensorycznej dziecka (zmysł węchu, smaku, słuchu, dotyku, wzroku) – zadbamy o stymulację proprioceptywną.

Jeśli Twoje dziecko:

• jest niejadkiem
• lub po prostu interesuje się gotowaniem,
• a może nie lubi wybranych produktów
• ma neofobię pokarmową

Co zyska Twoje dziecko:

• rozwój silnej postawy ciała
• rozwój motoryki małej i dużej
• zmniejszanie nadwrażliwości dotykowej i węchowej
• umiejętności ustne – prawidłowy rozwój mowy i jedzenia
• poczucie własnej wartości i pewności siebie

Prowadzące

Agnieszka Petrów

Biotechnolożka | Dietetyczka kliniczna | Terapeutka karmienia

z wykształcenia biotechnolog, z zamiłowania dietetyk i dietetyk kliniczny (ukończone studia podyplomowe na UJ oraz Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia), terapeutka karmienia (szkolenia „Wybiórczość pokarmowa u dzieci z zaburzeniami integracji sensorycznej”, „Żywienie dzieci, neofobia, wybiórczość pokarmowa, awersje pokarmowe, ARFID”, „Neofobia pokarmowa i ARFID – podobieństwa i różnice”) oraz terapeuta integracji sensoryczne (edukacja ukończona w Wyższej Szkole Edukacji w Sporcie Centrum Integracji Sensorycznej w Warszawie).

Kolejne warsztaty żywieniowe dla dzieci:

Ryżowe Abra Kadabra

Warsztaty „Ryżowe Abra Kadabra” to fantastyczny sposób na wprowadzenie dzieci w świat zdrowego żywienia poprzez zabawę i kreatywne eksperymentowanie z jedzeniem. Ryż, jako jeden z najbardziej uniwersalnych składników kuchni światowej, stanowi doskonałą bazę do eksplorowania różnorodnych smaków i technik kulinarnych. Ryż może być wykorzystany nie tylko jako dodatek, ale jako główny bohater zdrowych i kolorowych potraw.
Przygotujemy kolorowe sałatki ryżowe z warzywami i słodkie przekąski w formie ryżowych kulek energetycznych z suszonymi owocami i orzechami.

25.05.2024 sobota godz. 9:00

Masz pytania?

Kup online w naszym sklepie:

Data
Sobota 11.5.2024
godz. 9:00 – 10:00

Miejsce
LaLoba Care&Activity
Centrum Rozwoju Dziecka LaLoba
Beskidzka 30C, Kraków

Cena
69,-
49,- gdy dziecko chodzi
do któregoś z naszych przedszkoli

Pytania i rezerwacje
tel. +48 570 577 677
recepcja@laloba.pl

Masz pytania?